Warszawa: 22 698 51 38Sulejówek: 22 783 00 16Zielonka: 22 416 48 62

Co jeść w trakcie upałów ?

Opublikowany Sierpień 25, 2015 z 0 komentarzy

Lato to ulubiona pora roku właściwie większości ludzi i zawsze na ten okres każdy czeka z utęsknieniem. Oczywiście piękna pogoda to powód do zadowolenia, ale długotrwałe upały już nie ponieważ ciężko jest wytrzymać w mieście, gdy z nieba leje się żar.

Sporym problemem dla niektórych jest menu w trakcie upałów. W momencie, gdy temperatura otoczenia wynosi ponad 35 stopni Celsjusza nikt nie ma ochoty na gorące zupy czy standardowe posiłki. Latem mamy ochotę przede wszystkim na lekkie i orzeźwiające potrawy, dzięki którym nasz organizm się nawodni, a przy tym nie zagrzeje się od wysokiej temperatury posiłków.

Podczas upałów specjaliści polecają jako najlepszą dietę śródziemnomorską, a to dlatego, że podstawowymi produktami są owoce i warzywa, ale także produkty z pełnego ziarna i jogurty. Najpopularniejszym zaś daniem obiadowym podczas upałów są wszelkiego rodzaju chłodniki. Co ważne w trakcie upałów nie powinno się zapominać o prawidłowym żywieniu polegającym na jedzeniu pięciu posiłków dziennie, by zapewnić organizmowi wszystkie makro i mikroelementy, które są niezbędne podczas upałów. Idealna dieta na upalną pogodę to lekkostrawne produkty na bazie kefiru bądź jogurtu. Na drugie danie spokojnie możemy jeść wszelkiego rodzaju sałatki, do których możemy dodać brązowy ryż, nasiona słonecznika, pomidory, paprykę czy ser. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy świeże zioła.

Warto również pamiętać o produktach, które w naturalny sposób pomogą obniżyć temperaturę ciała. Jednym z nich są jogurty. W naturalny sposób orzeźwiają podczas upałów a przy tym wspomagają i przyspieszają procesy trawienne. Najlepiej wybierać jogurty naturalne, które możemy zjeść jako przekąskę bądź dodać do nich ulubione owoce i powstanie smaczny i zdrowy koktajl. W czasie upałów nie powinno się również zapominać o owocach. Lepiej zrezygnować ze słodzonych zimnych napojów na rzecz świeżych owoców. Szczególnie polecane są truskawki, jabłka, cytrusy, arbuz, ale także porzeczki, których w sezonie nie brakuje. Owoce oprócz tego, że  orzeźwią i nawodnią to są studnią witamin, które szczególnie w upały są potrzebne. Ważnym składnikiem, który powinien pojawić w letniej diecie to warzywa. Szczególnie polecany jest kalafior, brokuł czy fasolka szparagowa, ponieważ mają one dużo witamin i są sycące. Zamiast mięsa polecane są ryby. Są one lekkostrawne, pożywne i co najważniejsze zdrowe, ponieważ zawierają m.in. tłuszcze omega 3.

Podczas upałów dieta powinna być urozmaicona, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Jednak powinno się pamiętać również o tym, by dużo pić, niezależnie od tego czy akurat mamy pragnienie. Codziennie człowiek powinien przyjmować ok. 2 litrów płynów, a w trakcie upałów, kiedy temperatura rośnie zapotrzebowanie na płyny wzrasta. Powinno się pić przede wszystkim wodę mineralną, soki ze świeżo wyciskanych owoców a także różnego rodzaju herbaty owocowe.  Specjaliści przypominają, że nie wskazane jest picie napojów zawierających kofeinę, ponieważ jest moczopędna co powoduje, że człowiek szybciej się odwadnia. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci i osoby starsze, ponieważ one nie odczuwają zwiększonego pragnienia podczas upałów, a mimo tego powinny pić co najmniej 2 litry wody dziennie.

Bardzo ważnym składnikiem w żywieniu człowieka w trakcie upałów jest sól. Na co dzień używamy jej w umiarkowanym stopniu, ale latem, gdy temperatury szybko wzrastają zapotrzebowanie też jest większe. Kiedy człowiek się poci traci wodę, ale również sól, a jej niedobór może powodować osłabienie organizmu, brak apetytu, wyczerpanie a nawet bolesne skurcze mięśni.

Lato to pora roku kiedy w diecie powinny królować przede wszystkim sezonowe produkty. Przede wszystkim owoce w różnych wariacjach smakowych. Można jeść je samodzielnie, robić z nich sorbety, koktajle czy też dodawać do jogurtu bądź kefiru. Na obiad wybierajmy świeże warzywa – fasola, brokuły, kapusta, kalafior, kalarepa i wszystkie pozostałe warzywa, które bez problemu można kupić w osiedlowych sklepach.

Tagi:dieta, jedzenie, upały

Leave a comment

Main menu