Blog

Czytaj nasze artykuły i wiedz więcej

5 produktów zwiększających odporność organizmu

Zima to okres wzmożonej zachorowalności na grypę oraz różnego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych. Bez względu na to, czy mamy do czynieni z infekcją wirusową czy bakteryjną, kluczową rolę odgrywa nasz układ odpornościowy. Pracę układu odpornościowego możemy wspomagać na wiele sposobów, także poprzez wprowadzenie do diety odpowiednich produktów i składników odżywczych.

1. Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo

Żelazo jest minerałem, który pełni ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Niedobór żelaza, jak i jego nadmiar, zaburza wytwarzanie białych krwinek, które są odpowiedzialne za odporność. Dlatego ważne, aby dbać o odpowiedni poziom tego pierwiastka w naszej diecie.

Chcąc wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w żelazo, należy zadbać, aby nie zabrakło w niej mięsa, ryb, owoców morza, orzechów i suszonych owoców, roślin strączkowych, kasz, warzyw kapustnych oraz nasion. Warto również pamiętać, że witamina C zwiększa wchłanialność wapnia nawet trzykrotnie, stąd wskazane jest, aby łączyć produkty bogate w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C.

2. Imbir

imbir

Imbir od wieków jest używany jako lekarstwo. Jego lecznicze właściwości doceniano głównie w Azji, Indiach i krajach arabskich. Wśród wielu właściwości imbiru należy wymienić jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Imbir może hamować wzrost kilku rodzajów bakterii, w tym E. coli, Candida i Salmonella. Badania wykazały także, że świeży imbir może w walce z syncytialnym wirusem oddechowym (RSV), który jest odpowiedzialny za infekcje dróg oddechowych.

3. Probiotyki

Probiotyki

Probiotyki to pożyteczne żywe drobnoustroje, które żyją w naszych jelitach. Stymulują nasz układ odpornościowy i pomagają zachować właściwą mikroflorę jelitową.

Doskonałym źródłem probiotyków są pokarmy poddawane fermentacji mlekowej oraz produkty długo dojrzewające takie jak: jogurty, kefiry, maślanki i kiszone warzywa.

czosnek

Czosnek od zarania dziejów jest wykorzystywany jako roślina lecznicza. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, stymuluje powstawanie białych krwinek. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza zawartości witamin, soli mineralnych, enzymów, hormonów roślinnych, antybiotyków i fitosteroli.

5. Kurkuma

kurkuma

Znana z czasów starożytnych kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, grzybo- i bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe.

Share this post