Ból gardła. Jak go złagodzić naturalnymi sposobami?
Ból gardła to jeden z uciążliwszych objawów przeziębienia. Powstaje on na skutek reakcji immunologicznej naszego organizmu na infekcje wirusowe lub bakteryjne, powodując zapalenie i obrzęk błon śluzowych.
Na szczęście istnieje wiele naturalnych sposobów na zwalczenie bólu gardła. Korzystając ze wspaniałych właściwości ziół i ogólnie dostępnych produktów spożywczych, możemy w domowym zaciszu przygotować naturalne lekarstwa na ból gardła.
Oto kilka z nich.
1. Napar z korzenia prawoślazu
Korzeń prawoślazu wykorzystywano już w średniowieczu. Stosuje się go jako środek osłaniający w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Napar z korzenia prawoślazu
Składniki:
- 1 litr zimnej wody
- 28g suszonego korzenia z prawoślazu
- gaza i sznurek
Przygotowanie:
Korzeń prawoślazu umieszczamy w gazie, którą obwiązujemy sznurkiem, tak aby powstała ”paczuszka”, następnie umieszczamy ją w słoiku z zimną wodą. Słoik zakręcamy i odstawimy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy wiązankę z korzeniem. Syrop jest gotowy. Przed spożyciem możemy go posłodzić.
2. Herbata z imbiru
Imbir znany jest ze swych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Przeprowadzone badania wykazały, że zwalcza niektóre bakterie odpowiedzialne za zakażenia górnych dróg oddechowych.
Składniki:
- 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
- 1 litr wody
- 1 łyżka stołowa miodu (15 ml)
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy starty imbir, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy skok z cytryny i miód. Mieszamy. Herbatę możemy pić również na zimno lub podgrzewać.
3. Herbata z rumianku
Rumianek jest znany głównie ze swych właściwości uspokajających, jednak równie doskonale sprawdza się jako środek kojący ból gardła.
Herbata z rumianku jest ogólnie dostępna w sklepach i aptekach, zarówno w postaci ziół sypkich jaki herbat ekspresowych. Herbatę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto wzbogacić ją miodem i cytryną.
4. Mikstura z miodu, mleka, czosnku i masła
Miód ze względu na swoje właściwości jest stosowany w różnego rodzaju przeziębieniach. Ma działanie wykrztuśne, zmniejsza ból gardła i głowy. Czosnek jest jednym z najmocniejszych naturalnych antybiotyków. Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Składniki:
- szklanka mleka
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżka stołowa masła
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
Mleko podgrzewamy, pamiętając, że jego temperatura nie może przekroczyć 60°C, aby zachowane zostały prozdrowotne właściwości miodu. Do ciepłego mleka dodajemy pozostałe składniki. Gotowe.
5. Korzeń lukrecji
Korzeń lukrecji charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym. Świetnie sprawdza się przy leczeniu bólu gardła, ma także działanie wykrztuśne, łagodzi kaszel (zwłaszcza suchy), stosuje się go także w leczeniu zapalenia płuc i gruźlicy.
Przy bólu gardła zalecane jest picie herbaty z lukrecji. Napar przygotowujemy z korzenia lukrecji, który zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy.
6. Syrop z selera
Seler ma działanie przeciwzapalne, zwiększa odporność organizmu, z także pomaga w łagodzeniu objawów astmy. Znalazł również zastosowanie w leczeniu bólu gardła i kaszlu.
Syrop z selera na kaszel i ból gardła.
Składniki:
- 100g startego selera korzeniowego
- 1 łyżka stołowa miodu
Starty seler mieszamy z miodem. Odstawiamy na kilka godzin aż seler puści sok. Pijemy po 1 łyżce syropu 2-3 razy dziennie.