Dieta a Hashimoto – poznaj najważniejsze zasady

Dieta a Hashimoto – poznaj najważniejsze zasady

Niedoczynność tarczycy typu Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która pojawia się wskutek nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. U osoby chorej układ immunologiczny, zamiast pełnić funkcję obronną, atakuje organizm – w tym wypadku tarczycę.

Jak rozpoznać Hashimoto? Początkowo choroba przebiega bezobjawowo. Z czasem jednak organizm zaczyna wysyłać sygnały, których pod żadnym pozorem nie należy lekceważyć. Do najczęstszych należy ciągłe zmęczenie i ospałość. Chwilę po wstaniu z łóżka marzysz, by do niego wrócić, nie potrafisz skupić się na pracy, czujesz, że uleciała z ciebie cała energia i chęć do działania. Dodatkowo spowolnieniu ulega metabolizm. Masz wrażenie, że tyjesz od samego myślenia o jedzeniu? Koniecznie sprawdź tarczycę! Hashimoto, to także częste zaparcia, uczucie zimna, sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie. W przypadku kobiet choroba często objawia się zaburzeniami miesiączkowania.

Dieta może zniszczyć Twoje zdrowie!

Hashimoto to choroba, w przypadku której ogromny wpływ ma właściwie skomponowana dieta. Odpowiedni sposób odżywiania potrafi wyciszyć stan zapalny, poprawić nastrój, a nawet wzmocnić działanie leków. Nieprawidłowy – może wręcz zrujnować twoje zdrowie. Na co należy zwrócić uwagę, komponując swój jadłospis? Jakie składniki wprowadzić, a jakie wykluczyć z diety?

Regularne spożywanie posiłków, to podstawa – jedzenie o stałych porach powinno wejść nam w nawyk. Koniecznie należy zwracać uwagę na każdy składnik, który wprowadzany do diety. Na szczególną uwagę zasługują węglowodany. Zawsze wybieraj tylko te o niskim indeksie glikemicznym, a także bogate w błonnik, przyspieszający przemianę materii. Bezwzględnie wyeliminuj wszystkie cukry proste, a więc wszelkiego rodzaju słodkości i wysoko przetworzoną żywność.

Produkty wskazane przy chorobie Hashimoto powinny dostarczać organizmowi przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które wykazują działanie przeciwzapalne. Na regulację metabolizmu hormonów tarczycy wpływ mają także: jod, żelazo, selen oraz cynk, a także witaminy A, C, D i E. Co więc jeść? Niezbędnych składników szukaj, między innymi w tłustych rybach, jajach, czerwonych owocach i warzywach, orzechach, szpinaku, burakach, pomidorach oraz mięsie.

Share this post